Sommerferie Italien 2013 - del 3 - Alba, Piemonte

4 ugers ferie i fantastisk skønt vej fra den 1. Juni til 29. juni 2013

 

Fredag d. 14 Juni:

Vi startede turen tidligt fra Camping Scarpiland ved Venedig og kørte mod Alba. Undervejs blev det bare varmere og varmere og endte i 32º C. Da vi nåede Alba kørte vi lige forbi campingpladsen, men efter en lille rundtur fandt vi hurtigt indkørslen til Camping Alba Village.

Camping Alba Village er en nyere plads med feriehuse/lejligheder og et fredeligt grønt areal bagerst til campingvogne og autocampere. De sanitære forhold er fine og pladsen ligger i cykelafstand til centrum af Alba. Der går også bus lige uden for pladsen.

Området:

I Alba ligger den kendte Ferrero-fabrik, som er kendt for Nutella, Ferrero-Rocher, Mon Cherri m.m. Byen Alba er hyggelig med enkelte gamle huse og rester fra de tidlige romerske bebyggelser, dog er den uden de helt store attraktioner.

Piemonte ligger for fødderne af alperne i det nordvestlige Italien. Piemontes vine er nogle af de bedste fra Italien og er kendt over hele verden.
De første kilder, der omtaler vin i området, er fra romertiden og siden har man dyrket vinen bedre og bedre og kan i dag præstere nogle flotte eksempler på italiensk vinkunst. Der er især tale om rødvin. Der er vel kun tale om én hvid vin af betydning og det er Asti Spumante. Af de røde vine skal her nævnes Barolo (kaldes også for vinens konge og kongernes vin), Barbaresco, Barbera, Dolcetto og Nebbiolo.

Barolo produceres i Cuneo provinsen sydvest for byen Alba i Piemonte i kommunerne Barolo, Castiglione Falletto, Serralunga d'Alba og i dele af kommunerne Cherasco, Diano d'Alba, Grinzane Cavour, La Morra, Monforte d'Alba, Novello, Roddi og Verduno

Foruden de fantastiske vine fra området dyrkes der hasselnødder overalt. Nutella er jo netop lavet af hasselnøder, men området producerer mange forskellige lækre nøddecremer og ofte med lokalt produceret honning. Man kan også købe de lækre ristede hasselnødder, som er en god snack.

Området er også kendt for sine trøfler, hvor de hvide trøfler fra Alba-området er de mest berømte og de dyreste i verden.

Vel installeret på Camping Alba Village

Lørdag 15. juni:

Vi havde fået at vide at der var et stort marked i Alba, så vi kørte ind til byen for at opleve dette. Faktisk var centrum omdannet til et stort marked, hvor der i gaderne var boder med tøj, sko, isenkram m.m.

På byens torve var der boder med grøntsager, oste, pesto, fersk kød, vine, nødder, pølser, røgede skinker og andre lækre ting fra de lokale bønder. På torvet ved rådhuset fik vi købt flere lækre sager og smagte nogle dejlige vine. Vi købte nogle flasker, men aftalte med en vinproducent fra byen Castagnito at vi ville lomme og købe mere med os hjem om mandagen.

Lørdag er der et kæmpe marked i Alba

Sjove tomater fra markedet

Søndag 16. Juni:

Vi ville i dag køre rundt i området og opleve de mange små vinbyer i det meget smukke område i Langhe området. Vi satte kurs mod den vel berømteste by - Barolo. Lige neden for byen er der en lille parkeringsplads, hvorfra man let kan gå op i byen. Byen domineres af vinslottet Castello Falletti.

Kirken

Vinslottet Castello Falletti

Afslappet stemning i Barolo. Byen med et Enoteca på hvert gadehjørne

Flot gammel lastbil fra vinfirmaet Borgogno

Vin, vin og atter vin - men med hyggelige spisesteder ind imellem.

De små hyggelige gader i Barolo med slottet i baggrunden

Vi forsatte gennem det smukke landskab fra Barolo til Monforte d'Alba

På næsten hver eneste bakketop ligger der en lille smuk vinby

Parti fra Monforte d'Alba

Landskabet er dækket af vin og nøddetræer

Flere steder ligger der borgruiner

Kirke i den idylliske by Castiglione Falletto

Fra Castiglione Falletto er der en smuk udsigt

Udsigten skal nydes fra La Morra

Udsigt fra La Morra

Desværre var vinkooperativet lukket, men vi fandt da alligevel store vine i La Morra

Mandag 17. juni:

Nu skulle vi på vin-indkøb i området og af de bugtede veje kørte vi mod den lille by Castagnito, hvor vi havde en aftale med Antonella, som er gift med vinbonden Antonio Coscia på vingården Costa Catterina.

Her producerer de skønne vine på deres 13 hektar store vingård. Antonella tog imod os og inviterede os ind i deres hyggelige vinkælder, hvor vi kunne smage alt det vi ville. Vi købte bl.a. nogle kasser af den dejlige Barbera d'Alba Superiore de producerer på gården

På vej til Castagnito

På vej til La Morra

Da man ikke må producere Barolo på vingården Costa Catterina, spurgte vi Antonella om hun kunne anbefale en god Barolo-producent og hun anbefalede straks Az. Agricola “Alessandria Silvio” i nærheden af byen La Morra.

Her blev vi også meget venligt modtaget af Silvio og konen. Igen fik vi smage nogle ad de store vine de producerer på gården og her måtte Visa-kortet også frem, så vi kunne have nogle rigtig gode souvenirer med os hjem. Barolo er en vin der kan lagres i mange år på flaske, så de bliver dejlig at tage frem med tiden. Vi købte også en del Langhe Nebbiolo.

Vi var tidligere inde på de fine vinhuse, hvor man ville have penge for smagningen og hvor personalet så vældig fise-fornemme ud. Vi kan kun anbefale at opsøge de mindre vinbønder, da man her får en stor oplevelse gennem smagninger og deres fortællinger om deres  vine og produktion.

På vej ned fra La Morra

På vej hjem til pladsen var vi igennem flere idylliske byer

Sikkert et fint hus med alle de skorstene

Vi kører hjem til campingpladsen i Alba og siger farvel for det smukke landskab

Vel hjemme på campingpladsen gør vi klar til at skrue støttebenene op, da vi i morgen tirsdag flytter nord på til Caldonazzo, hvor vi skal mødes med vores svoger og svigerinde fra Norge.

Til forside

Følg med i næste og sidste del af vores ferie i 2013, som er ved Caldonazzo i nærheden af Trento.- Klik Her