Sommerferie 2019 i Jylland
den 29. maj - 1. juli 2019

Del 1

Onsdag den 29. maj 2019:

Vi har været medlemmer af campingforeningen Back to Nature i mange år og skulle til foreningstræf i Arrild.
Vi ankom til Arrild Ferieby og Camping lidt over middag hvor vi fik tjekket ind og stillet op i nærheden af de BTN-medlemmer som allerede var ankommet.

Arrild Camping

Torsdag den 30. maj 2019:

Dagen var til egen disposition og flere brugte dagen til at proviantere syd for grænsen og ellers studere området nærmere. Om aftenen samledes vi til fælles kaffe i pladsens køkken/opholdsstue.

Fredag den 31. maj 2019:

Da vi ikke havde været i området i flere år valgte vi at køre en tur til Rømø. Det var et dejligt gensyn med de store brede sandstrande med alle bilerne, campingvogne og farvestrålende drager.


Stranden på Rømø

Lørdag den 1. juni 2019:

Der var arrangeret en tur til Zeppelin- og Garnisonsmuseet i Tønder. Museet viser udstyr m.m. fra den tidligere garnison i Tønder, men det mest interessante er historien om den store Zeppelinbase der lå i Tønder under 1. verdenskrig i perioden 1914 - 1918, hvor den del af Danmark jo hørte til Tyskland.
På basen havde man eget vand-, gas- og varmeværk. Gasværket producerede store mængder brint til de store luftskibe, men kunne ikke producere nok, så der blev anlagt jernbane til basen hvor brint også kunne leveres med togvogne.
Fra basen udførte tyskerne luftangreb med de store Zeppelinere i Storbritannien og det var ganske farligt, da flere af luftskibene aldrig vendte hjem, men blev skudt ned af briterne. Luftskibene var jo en stor brintbombe.Klar til rundvisning


Model af de store hangarer til luftskibene


Hangar og Zeppelin


Gammelt foto af Zeppelinbasen i Tønder


Besøg i flyhangaren, hvor flyene der beskyttede basen, var placeret.

Lørdag aften var der fællesspisning i opholdsrummet og vores musikalske medlem Charles stod for musik til sangene m.m.Der hygges i opholdsrummetCharles underholder

Søndag den 2. juni 2019:

Som sædvanlig gav foreningen 2 rundstykker per næse søndag morgen og kl. 10 var der standernedtagning og afsked med flere af deltagerne. Vi og en del andre skulle dog videre til endnu et Back to Nature træf arrangeret af vore mangeårige medlemmer Anne Marie og Jørn.
Træffet "En bid af Nordjylland" har de arrangeret i en del år og nu var vi nået til nummer 5 i rækken. Denne gang med base på Rebild Camping og med nye og spændende oplevelser i det nordjyske. Rebild Camping ligger som nærmeste nabo til de smukke Rebild Bakker.Rebild Camping

Vi fik hurtigt fundet en plads og fik stillet vogn og solsejl op.

Mandag den 3. juni 2019:

Dagens program bød på et besøg på Museet Godthåb Hammerværk som ligger i Svenstrup sydvest for Ålborg. Hammerværket husede tidligere Zinck fabrikken, som lavede skovle, spader og andre redskaber til entreprenører, jordbrug og skovbrug m.m.
Hammerværket blev grundlagt i 1858 og er det sidste værk i Danmark, hvor både bygninger, inventar og de tilhørende vandveje er bevaret.
Værket står helt intakt, som da man lukkede det ned i 1977 og det giver et fint indblik i de arbejds- og produktionsforhold der var betingelserne for  den tidlige industrialisering i Danmark. Hammerværket blev oprindelig drevet af det opstemmede vand fra Guldbækken.Det kendte produkt ZinckMølledammen ved hammerværketDe smukke fabriksbygningerGuiden fortæller om fabrikkenHammerværket kunne spare smeden for de mange hammerslag.....når hammerværkets maskiner blev taget i brug.Værkets ældste hammerFantastisk maskineriHer åbnes der for vandkraften og værkets maskiner går i gang.Det imponerende system med hjul og remmeSenere supplerede fabrikken vandkraften med denne dampmaskine.

Om eftermiddagen var der tid til at gå en tur i de smukke Rebild Bakker.Flagstængerne i gryden ved Rebild BakkerDer er smukke omgivelser i RebildNoget af Danmarks flotteste natur er i Rebild

Tirsdag den 4. juni:

Dagens tur var til det nærliggende Rebildcenteret og Thingbæk Kalkminer hvor mange af Anders Bundgaards og Carl Johan Bonnesens originale gipsfigurer står.
Thingbæk Kalkminer består af store sale og gange, som er opstået ved udgravningen af kalken.
På centeret findes også et lille koldkrigsmuseum.Det flotte bassin med det specielle kunstværk ved Rebildcenteret.På vej ind i de kølige minerFantastisk stemning i minegangeneEn af de flotte afstøbningerEn spændende måde at udstille gipsafstøbningerne på.

Om aftenen samledes vi ved langborde mellem vognene i det flotte vejr.Der hygges ved langbordet

Onsdag den 5. juni:

Dagens udflugt var med hestevogn ud i Rold Skov og vi startede med at køre ud til en rideskole, hvor heste og vogne blev gjort klar til turen i det grønne.Hestene klargøresUd i den grønne skov.Pause ved en smuk sø og grillplads.

Dagrunns søster og svoger fra Norge havde meldt deres ankomst på Rebild Camping på deres vej sydpå og de kunne stille deres autocamper op lige ved vores campingvogn og det blev til lidt hygge omkring grillmaden.
Da der var folketingsvalg den dag havde Anne Marie og Jørn sørget for "valgflæsk" og vin om aftenen ved langbord mellem vognene, så der blev hygget med vin og flæskesvær til ud på aftenen.Der hygges med flæskesvær og vin på valgaftenen.

Onsdag den 6. juni:

Dagens program bød på en guidet tur til naturområdet Lille Vildmose, hvor der er bygget et moderne center til naturformidling.
Da vi ankom var vi mange der skulle prøve at køre en tur med det lille gamle tørvetog der kører fra centeret.Det gamle tørvetog.Afsted med bumletoget...

Efter togturen og besøg på den spændende udstilling blev der serveret smørrebrød og sodavand for alle. Efter dette skulle vi køre guidet tur i egne biler rundt i Vildemosen. Alle skulle indstille bilernes radio på en bestemt frekvens og så kunne vi alle høre hvad naturvejlederen i den forreste bil sagde. Et virkeligt smart system.Guiden fortæller om højmosenOppe i et udsigtstårn prøvede vi at få øje på nogle af de udsatte elge, men forgæves.

Om aftenen blev det kraftigt regnvejr, men vi var flere der valgte at spise stegt flæsk og persillesovs på den nærliggende restaurant Røverstuen. Betjeningen var ikke helt gearet til det store selskab, så der måtte ventes på maden.

Fredag den 7. juni:

Dagens tur var ud i skoven til et sted i Rold Skov hvor der vokser den fredede orkide Fruesko. Vi parkerede på nogle rastepladser og gik ind i skoven. Efter et stykke vej nåede vi det indhegnede og videoovervågede område hvor Frueskoen skulle vokse. Der var desværre ikke umiddelbart nogle at se og flere af træfdeltagerne gik tilbage til bilerne, men da vi skulle gå var der nogle andre besøgende der udpegede et par Fruesko for os.Rold SkovDesværre var orkideerne så langt væk at kun kameraets telelinse kunne fange dem.
 
Om aftenen havde Anne Marie og Jørn bestilt festmiddag udefra og den blev indtaget ved et stort langbord i det flotte vejr.Maden anrettesLækker forretAnne Marie og Jørn får overrakt en afskedsgave fra deltagerne.

Lørdag den 8. juni:

Træffet var nu slut og kl. 10 sagde vi tak for det vellykkede træf og farvel til deltagerne. Vi valgte dog at blive på pladsen et par dage endnu.Der tages afsked

Se mere her - 2. del