Sommerferie 2018 i England og Skotland

den 13. maj - 14. juni 2018

Del 1

I år havde vi igen besluttet at køre til England med campingvognen. For det første er England et herligt land at campere i og for det andet savnede vi at se vor søn, svigerdatter og deres to herlige døtre igen.
I år ville vi også køre videre til Skotland og se nogle af de områder vi endnu ikke har besøgt.
Vi havde fået kig på hjemmesiden North Coast 500, som er en side der fortæller om en rundtur på 500 miles i det helt nordligste af Skotland og den ville vi prøve at køre det meste af. Se mere om ruten - brug linket her i afsnittet.North Coast 500 starter og slutter i InvernessFørste del af turen

I stedet for at genskrive facts om de besøgte steder her på hjemmesiden har vi indsat links til flere oplysninger om seværdigheder, campingpladser m.m. Så følg blot de links og få mere at vide.

Søndag den 13. maj:

Vi var på Kragenæs Marina & Lystcamp hvor camping foreningen Back to Nature's Forårstræf Øst 2018 blev afsluttet denne formiddag (se beskrivelse af træffet under Campingture), så da flaget var taget ned og vi havde sagt farvel til alle deltagerne, kørte vi til Rødby og tog færgen til Puttgarden og derfra videre ca. 240 km over Hamburg til Camping-Paradies & Grũner Jäger - nær Bremen, som vi før har  benyttet til stop på vejen mod Calais. Pladsen har gode faciliteter og tager mod ACSI Camping Card. På restauranten serverer de rigtig gode schnitzler og trods pladsen ligger i nærheden af motorvejen er der rimeligt fredeligt. Vejret var flot og varmt.

Mandag den 14. maj:

Efter en god nats søvn og morgenmad bevægede vi os igen ud på motorvejen, hvor trafikken nu øget betragteligt da det var hverdag og lastbilerne igen måtte køre. Der var enkelte små køer og vejarbejder, men generelt gik turen glidende de ca. 510 km frem til Camping Groenpark i Zele i Belgien. Pladsen er også en Camping Card plads og er god til et par hurtige overnatninger. Et lille tip: skal man bade, så benyt badefaciliterne ved receptionen og ikke de bagerst på pladsen.
Vi har tidligere brugt denne plads og så taget en overnatning nær Calais, men da vejret var så skønt besluttede vi at tage en ekstra overnatning her og så køre ind at gense den flotte by Gent i morgen.

Tirsdag den 15. maj:

Efter morgenmad kørte vi de ca. 25 km ind til Gent og parkerede i et parkeringshus ved kirken Sint-Michiels midt i den smukke by.Byen Gent tager sig flot ud i det smukke vejr
En lille selfie mens vi nyder et par gode belgiske øl ved en kanal


Belgisk øl skal der tilSint-MichielskerkTorvet ved Sint Nicholas KerkDen meget flotte og moderne markedshalFlotte dekorationer på købmændenes huse ned mod havnenEn af de mange chokoladebutikkerHvor man end ser hen er der flotte gavlhuseGroot Vleeshuis - Store kødmarkedshal, hvor der i dag er restaurant og udstillingerGroot Vleeshuis - der hænger stadig skinker i loftet i den smukke gamle bygningDet er let at få sig en sejltur på kanalerneGravensteen - den flotte gamle borg nær Sint Veerleplein midt i byenUhmmm - belgisk vaffel med is og flødeskumFlotte gavlhuse i massevisTravlhed på havnenFruen tænder et lys for os

Onsdag den 16. maj:

Køreturen på 175 km fra campingpladsen i Zele og til færgen i Calais gik gnidningsløst og færgeoverfarten med P&O Lines også og trods det disede vejr lykkedes det os denne gang at se Dovers hvide klinter i god tid før Dover.Dovers hvide klinter

Efter at have kørt i land i Dover gik turen de 120 km til Alderstead Heath Caravan Club Site nær Caterham og nær på vores søn og svigerdatter.
Pladsen har vi været på mange gange, da den ligger centralt for besøg hos og af familien. Pladsen er ganske stor, men føles ikke sådan da den ligger smukt i et parklignende område.
Vi har i en del år været medlem af Storbritanniens største campingforening Caravan og Motorhome Club, da vi synes deres pladser er de der har den højeste standard og ligger i dejlige omgivelser. Pladserne er ikke de billigste, men som medlem sparer man ca. 12 pund pr. overnatning.

Torsdag den 17. maj:

Cindy og Michaels søde tyske aupair pige, Larissa, kom ud med pigerne til campingpladsen efter de var færdige med skole og børnehave. De elsker at være på campingpladsen og i campingvognen. Masser af hygge og spas på legepladserne.Acacia leger på legepladsenIndigo laver ansigter til farfar

Da pigerne igen var blevet afhentet aftalte Dagrunn og jeg vi at vi ville se Kew Garden i London. Også kaldet The Royal Botanic Gardens, Kew.

Fredag den 18. Maj:

Efter morgenmaden kørte vi i bilen ind til Kew Gardens som har en fin parkeringsplads ned mod Themsen og der var det let at finde en plads. Der er også indgang til haverne direkte fra P-pladsen.Oversigtskort over Kew GardensKew Palace

Kew Palace - det tidligere kongelige lystslot  Det var et yndet opholdssted for den gale kong George III og hans familie. Senere monarker foretrak andre ferieresidenser som Osborne House og Sandringham, og lystslottet i hollandsk stil stod herefter ubrugt hen, men forblev i kongehusets eje. Interiøret er ført tilbage til George III’s tid, og med interaktive virkemidler får man et fantastisk indblik i 1700-tallets boligindretning her.Udsigt til haven fra Kew PalaceInteriør i Kew PalaceKongeligt lokum i Kew PalaceDet flotte orangeri - nu hyggeligt cafeteria En blomstrene haveThe Hive - Bikuben 17 meter højDesignet af Wolfgang Buttress til UK pavilionen på EXPO 2015 i Milano. Nu opsat i haven.Fantastiske vinkler på dette kunstværkMan føler sig næsten som en bi inden i kunstværketEt kik ud gennem toppen af The HiveGreat Broad Walk Borders
Et af de smukke bede langs Great Broad Walk Borders
Det flotte Viktorianske PalmehusFlower PowerMange flotte åkander i Waterlily HouseÅkanderSmukke bassinerEn fryd for øjetWaterlilysDet helt nyrestaurerede Temperate HouseDer var noget spøjst underholdning i Det tempererede husI det store drivhus er der også et utal af flotte blomsterSmuktFlot view over det store smukke drivhusThe temperate HouseVi skulle også op at gå i trætoppene - Treetop WalkwayGangvejen er 18 meter oppeParken ser meget anderledes ud her oppe fraEn anderledes oplevelseGangvejen er også handicapvenlig da der er elevator opStor flot afdeling med rhododendronFlotte bede med azaleaerFlotte blomstrende bede overaltDet flot designede drivhue - Davies Alpine HouseMange spændende planterOgså uden for drivhusetDrivhuset er 16 meter langt og 10 meter højt. Designet til at give de alpine planter de kolde, tørre og blæsende forhold de skal haveI maj er der meget der blomstrer i Kew gardens

Lørdag den 19. maj:

Pigerne var hos os hele dagen og om eftermiddagen blev det kongelige bryllup mellem Prins Harry og Meghan vist direkte i TV og det fejrede personalet på Alderstead Heath Caravan Club med en opstilling af borde og TV. Dertil blev der serveret kager, frugt, limonade og Pims - en populær drink i UK.Indigo er en glad lille klatrerDejlige Acacia hygger sig på campingpladsenCampingpladsen fejrer Harry's og Meghan's bryllup med flot servering. Pigerne var festligt pyntet til lejligheden med deres flotte kjolerVi ankommer til vores søn og svigerdatters hus.Vi hygger med god grillmad og drikkelse.

Søndag den 20. maj:

Vi fik hurtigt pakket sammen og forlod pladsen inden der kom for meget trafik på motorvejene rundt om London og styrede nordover på vej til Skotland.
Vi havde valgt at tage en overnatning på High Onn Caravan Club Site som ligger et stykke ude på landet nordvest for Birmingham. Pladsen er en af de få The Caravan & Motorhome Club har hvor der ikke er toiletter og bad, så faciliteterne i vognen må bruges. Dejlig fredelig campingplads. 274 km kørt i dag.Dejlig grønt og blomstrerende på High Onn Caravan Club Site

Mandag den 21. maj:

Vi forsatte 420 km nordpå til Strathclyde Country Park Caravan Club Site som ligger ved en sø sydøst for Glasgow. Pladsen ligger ikke langt fra motorvejen og derfor er der en del trafikstøj på pladsen. I nærheden ligger Bothwell Castle som vi lige skulle ud at se.
Vi kørte ud til middelalderborgen Bothwell CastleBothwell Castle er i Danmark mest kendt for at det var her James Hepburn, den 4. Jarl af Bothwell blev født og opvoksede. Han er i Danmark mere kendt som Jarlen af Bothwell, som sad fanget på Dragsholms Slot til sin død, hvor han så blev begravet i Fårevejle Kirke.

Efter den lille køretur kørte vi rundt og ledte efter et sted at spise og faldt til sidst for for Toby's Carvery i nærheden af campingpladsen. Der var stuvende fuldt og vi kan godt forstå stedet er populært, da maden var rigtig god og til meget rimelige priser.


Tirsdag den 22. maj:

Vi kørte efter morgenmaden 270 km videre mod nord til Culloden Moor Caravan Club Site som ligger vest for Inverness. Vejret var desværre lidt gråt og skyet og kun ca. 9 gr. varme.
Culloden Moor er en seværdighed blandt skotterne.
 hvor 9000 britiske soldater 16.4.1746 under ledelse af Hertugen af Cumberland, besejrede 5000 skotter fra højlandet som blev ledet af jakobitten Charles Edward Stuart.

Slaget varede knap en time. De udmattede skotter mistede ca. 2000 mand, hvoraf mange sårede og flygtende blev dræbt efter slaget, mens de friske britiske troppers tab var små. Stuartslægten opgav herefter forsøget på at genvinde den britiske trone.


Godt installeret på Culloden Camping i det nu igen flotte vejr


En af pladserne var permanent optaget, da en vadefugl havde valgt at have rede der. Personalet sørgede for mad og drikke til den


Onsdag den 23. maj:

Vi kørte en tur rundt i omegnen og startede med at se Balnuaran of Clava som er nogle gravkamre fra bronzealderen. På vejen krydsede vi denne smukke bæk med en stor jernbaneviadukt vi senere kører over.Frodig skotsk landskab


Lidt om Balnuaran af Clava


Et af gravkamrene


Mange sten er der gået til bare en af gravene


Nairn Viaduct eller Clava Viaduct er 549 meter lang og består af 29 buer


Et imponerende bygningsværk åbnet i 1898


Vi kørte til Elgin. En by der skulle være seværdig, men vi fandt den uinteressant, trods ruinerne af en tidligere katedral


Derefter gik turen til Glenfarclas, som laver en fantastisk single malt whisky


Det smukke smagerum på destilleriet er en tidligere salon fra et gammelt skib


Stilfuldt interiør


En af de gamle kobberkedler viser tydeligt hvad der produceres her


Vi købte disse tre gode flasker og et par ekstra glas. For os er det rigtig gode souvenirer


Glenfarclas distilleri ligger smukt ikke langt fra floden Spey


Vi forsatte op til det store skiområde ved Cairgorm Mountain


Om vinteren er der stor alpin aktivitet her


Tandhjulsbanen kører også om sommeren med vandrefolkEt lidt specielt tog


Flot udsigt fra skisportsstedet


Det smukke højland

Herefter returnerede vi til campingpladsen, som denne aften havde besøg af fish and chips bilen, så her købte vi aftensmaden. De fish and chips var faktisk noget af det bedste vi har fået.

Torsdag den 24. maj:

Nu tages der hul på ruten North Coast 500. Den starter for os i Inverness og vi forsætter langs den smukke østkyst op mod byen Thurso. Desværre er der meget tåget da vi kører nordpå, så vi fik ikke de flotte view ud over kysten, som vi kunne fornemme der var.
Vejen svinger en del, stiger og falder hele tiden når vejen fører os ned til de små havnebyer.


Senere drejer vi væk fra østkysten og kører mere mod nordvest mod byen Thurso, som ligger på nordkysten. Her holder vi pause på en rasteplads lavet af den gamle landevej. Vejene på østkysten og mod Thurso er generelt gode.


Mod vest kan vi se de højere bjerge rejse sig


Mange huse og gårde står forladte og som forfaldne ruiner, som tegn på tidligere tiders landbrug, som ikke længere er rentabelt.


Campingpladsen ved Dunnet bay

Vi ankommer først på eftermiddagen til campingpladsen Dunnet Bay Caravan Club Site som ligger øst for byen Thurso. Pladsen ligger lige ud til en stor vig med flot sandstrand og flot udsigt.
Da vi ankommer er vejret flot, men det blæser en del, så godt læ er nødvendigt når man sidder ude.

Slut på del 1 - Se del 2 - klik her