Sommerferie 2023 DK og Norge
den 31 juli. - 20. august

Vi havde, i samarbejde med Dagrunns søster i Norge, påtaget os at arrangere en tur rundt i det sydvestlige Norge som et såkaldt spontantræf i campingforeningen Back to Nature. Der var ikke så mange tilmeldte, men træffet blev gennemført alligevel. Vi blev ialt kun 5 enheder, men så kom vi da hinanden ved, så måske en fordel at være så få.

Jeg har sat nogle links ind i teksten, så hvis man klikker på disse kan man se mere om de besøgte steder/seværdigheder.

Mandag d. 31/7:
Vi startede hjemmefra om formiddagen og havde en dejlig tur op gennem Jylland til Løkken, hvor vi havde bestemt os for at besøge Løkken Strandcamping, som nu er blevet en samarbejdsplads med campingforeningen Back to Nature.
Vi fik hurtigt fundet os en god plads og fik tjekket ind. Pladsen er utrolig skøn - toilet- og badefacilliteter er rigtig fine og rene. Pladsen ligger højt i klitterne og går man et par hundrede meter mod stranden er der en trappe som fører direkte ned på den flotte og brede sandstrand.Blokhus Strandcamping ligger smukt i klitterne.Da vi kom var der pålandsvind og der var gang paragliderne, som fløj langs kysten.Paraglidning ser ud til at være ganske sjovtGodt med liv på strandenFlere var ude at bade i solnedgangens lys

Tirsdag d. 1/8:
Vi startede med at gå en god lang tur ind mod Blokhus by, forbi alle de tyske ferieboliger i beton, som de glemte at fjerne efter besættelsen.


Trappen  op og ned til stranden hedder Stairway til HeavenDen brede strand er et populært sted at gå eller løbe.Lidt om kanonbatteriet som nu ligger på strandenKønt er det jo ikke, men det er jo en del af vores historieBunkers på strandenNogle har dog prøvet at dekorere de grimme betonfladerEn af kanonstillingerne

Efter gåturen på stranden kørte vi lidt rundt i omegnen og om aftenen hentede vi et par gode pizzaer inde i Blokhus.

Onsdag d. 2/8:
Vi var oppe tidligt, spiste morgenmad og fik pakket os sammen. Vi kørte herefter til Hirtshals hvor vi skulle med færgen til Kristiansand. Vi skulle med den store færge og vi mødte et par af træfdeltagerene (Grethe og Ryan) som skulle med hurtigfærgen senere end os, men de ville alligevel komme frem før os.
Vejret var fint og overfarten var behagelig. Efter Kristiansand kørte vi op mod Stavanger på den fine nye motorvej som er åbnet et lille stykke af vejen.
Senere holdt vi ind på Lyngdal Inn, hvor der er god plads til at holden med campingvognen og hvor de serverer dagens ret til en rimelig pris. Vi har efterhånden spist der mange gange og maden har været rigtig god altid.
Ved Flekkefjord drejede vi fra E39 og kørte mod Åna-Sira og Jøssingfjorden, da alle træfdeltagerne skulle mødes på Bakkaåno Camping. Her er begge Dagrunns søstre fastliggere, så her starter vi turen rundt.
Da vi ankom var alle de andre deltagere kommet, så vi lagde os på en række.Vel ankommet til Bakkaåno Camping
Gensynsglæden var stor, både med vores familie på pladsen, men også træfdeltagerne som vi kender fra før- Om aftenen var vi længere oppe af vejen for at kigge på en gammel vejbro Bakkabruno, som nu er taget ud af drift.


Den flotte gamle stenbro i nærheden af Bakkaåno Camping

Torsdag d. 378:
Vi havde bestemt at vi ville køre en tur til Sogndal Strand, et hyggeligt sted med gamle træhuse. Tidligere var det et meget driftigt sted med fiskeri, skibsfart og hvor færgen kom inden om. I dag er stedet fredet og er det er populært at besøge.


Sogndal StrandBag den hyggelige by løber elven LitlåSmukke gamle huse og hyggelige cafeer og butikkerDet er kun beboerne som må køre bil ind byen, så man gør noget for at holde uvedkommendes parkeringer vækUdsigt fra havnen ud i NordsøenDejlige varme "lapper" på cafeen. En slags amerkanske pandekager.Det er skønt at gå en tur ned gennem byenIdyl i den smukke lille byEt kig ud til nordsøenGammel kranSmuk naturGamle huse og farver

Efter besøget i den dejlge lille by kørte vi til Nesfjord havn, hvor der ligger et lille sjovt museum med en masse skibsmoterer og andet maritimt udstyr.NesfjordLidt af den store samling skibsmotorer på det lille museumMange af motorerne er sat flot i stand.

Fredag d. 4/8:
Turen gik til Egersund, som er en lidt større by i området. Vi fik en parkeringsplads i centrum og gik lidt rundt i gågaderne. Vi fandt en sjov butik, Saloon Kakadu, som sælger outdoor tøj bl.a. fra Australien, Ejeren var en sjov og hyggelig mand som havde tid til at snakke om alt muligt. Jeg købte selv en dejlig kvalitets oilskindsjakke  fra det australske Kakadu.Den spøjse outdoorbutik i Egersund

Vi besøgte også Egersung kirke, en fin gammel hvidmalet trækirke.Egersund kirkeInteriør i kirkenKirkens indre er flot dekoreret

Efter at have drysset lidt rundt i gaderne og handlet lidt var vi sultne og vi gik ind på Hauen Kro, hvor vi fik bestilt noget rigtigt lækkert mad. Tjeneren på stedet viste sig at være dansker, så vi fik en god snak med ham. Vi har tidligere spist god mad på Hauen Kro sammen med min svigerinde Janet og hendes mand Reidar.


Alle har fået det de bestilte....Skøn mad med "kålrabistappa" på Hauen Kro

Om aftenen havde Janet og Reidar skaffet nogle pil selv rejer og så var der rejeparty i campingpladsens overdækkede samlingsstue. Der var meget sjov med at pille rejerne selv, da ikke alle havde prøvet dette før. Det blev en rigtig hyggelig aften med skål og latter. Tak til Janet og Reidar for det fine arrangement.Det glade selskab skåler....Det kræver lidt koncentration at pille rejer.

Lørdag d. 5/8:
Vi kørte ned til Jøssingfjord for at studere området nærmere, da det ikke havde været muligt da vi kom med campingvognene på slæb.
Jøssingfjorden blev bl.a. kendt for Altmark affæren d. 16. februar 1940.
Ved fjorden er der en god rasteplads, hvorfra der er en god udsigt over området. Nede ved fjorden ligger Helleren. Et sted hvor der er fundet spor efter bosætninger siden stenalderen og hvor der nu ligger et par huse under et stort klippefremspring. Der menes at have været flere huse under klippefremspringet, men der nu kun to tilbage og de menes at være fra 1800-tallet.
Der er også bygget et nyere museum ved fjorden - Jøssingfjorden Vitenmuseum.Vejen og tunnellen som fører ned til fjordenFlot udsigt fra rastepladsenJøssingfjordenDe to gamle huse som ligger beskyttet inde under HellerenLidt forklaring om HellerenHusene har været godt beskyttet inde under klippefremspringet

Vel hjemme på pladsen igen lavede Grethe og Kurt S. pandekager i anledning af at Olga havde fødselsdag, som vi alle nød med is og norsk tyttebærsyltetøj. Efter det spillede vi alle det sjove og hyggelige Klodsespil.


Pandekagerne var ganske populære og blev nydt udendørs i det gode vejr.
Søndag d. 6/8:
Morgenen gik med at pakke sammen da vi nu skulle bevæge os længere ind i fjordlandet, nærmere bestemt til Frafjord Båt & Camping i bunden af den smukke Frafjord. Vi kørte efterhånden som vi blev klar, da vi ikke ønskede at køre kolonnekørsel på vejen op til Frafjord.
Vejret var flot og køreturen behagelig og man kunne nyde naturen undervejs.
Ved  ankomsten til Frafjord Båt & Camping fandt vi nogle gode standpladser lige ud til lystbådehavnen og vi fik tjekket ind via automaten.

Desværre gik vores mover i stykker i venstre side, så vores mulighed for at manøvrere var begrænset, men med hjælp fra de andre kom vi på plads.Vi var nogle der fik pladser ud til bådhavnen. Vejret var flot og frokosten kunne nydes på bådbroenCampingpladsen ligger smukt i bunden af Frafjord.Flot udsigt fra campingvognen

Mandag d. 7/8:
Vi stod op til gråvejr og besluttede at vi ville skynde os at køre op til Månafossen, som var en del af turens program, inden det begyndte at regne.


Først går det op ad en "trappe"Siden skal man klatre lidt. Heldigvis er der en solid kæde at støtte sig til.Der pustes ud....MånafossenVel oppe er der god udsigt til det flotte vandfaldHeldigvis var der godt med vand i fossen

På vejen hjem kørte vi op til Gilja, hvor vi nød udsigten ud over Frafjord.Udsigt over Frafjord fra Gilja. Frafjord Båt & Camping ses på modsatte side af elven
Hjemme på campingpladsen begyndte det at blæse op og regne. Vi priste os lykkelige for at vi havde set Månafossen i nogenlunde tørvejr.

I løbet af natten blæste det endnu mere op og det regnede voldsomt. Flere gange føltes det som om campingvognene ville vælte.
Vi havde heldigvis ikke slået solsejl, markiser eller lignende op da vejrmeldingen lød på storm og regn i meget store mængder, men det blev en urolig nat. (Dagrunn sov ikke den nat)

Tirsdag d. 8/8:
Vi hørte og læste at vejret var katastrofalt i det østlige Norge med oversvømmelser m.m., så trods det mærkbare dårlige vejr hos os led vi jo ingen nød.
Det forsatte med at storme og regne, så vi besluttede at køre til Oltedal, hvor vi besøgte Lafthuset. Her er der et fabriksudsalg med garn og strikkede produkter, samt en cafe, hvor vi spiste lidt frokost.
Derefter kørte vi til Byrkjedalstunet, hvor der sælges en masse norske ting fra en stor butik. På stedet er der også cafe og hotel.
Byrkjedalstunets store butik med bl.a. tøj og brugskunstFruen i godt selskabRyan og Kurt S.fik selskab af en lokal frue.

Det forsatte med at regne og storme på vejen hjem til campingpladsen og hvor der tidligere kun var få fosser ned af fjeldsiderne i Frafjord, så væltede det nu ned med vand oppe fra fjeldene.
I løbet af natten løjede det dog lidt af og det var vi lykkelige for da vi næste dag skulle køre til Sokn Camping ved Stavanger.

Onsdag d. 9/8:
Vejret var i løbet af natten og morgenen blevet meget bedre, så vi besluttede os for, som planlagt, at køre til Sokn Camping  som ligger smukt på øen Sokn nord for Stavanger. Øen er naboø til den ø; Åmøy, Janet og Dagrunn er født og opvokset på.
Undervejs blev vejret bedre og bedre. For at komme fra fastlandet og ud til øen Sokn skal man igennem den første tunnel af Rennfast, som er en del af E39 og den består af to dybe tunneller under fjorden.
Da vi nåede Sokn Camping kunne vi se at der var meget blødt på det græsareal som de havde tænkt vi skulle ligge på, så vi fik lov til at stille op på nogle autocamperpladser ud til bådehavnen.Vi er linet op på nogle autocamperpladser på Sokn CampingVi nyder en god buffet på pladsens restaurantUdsigt fra campingvognen

Torsdag d. 10/8:
Vi tog alle bussen ind til Stavanger centrum, hvor vi havde en aftale med vores svoger Øystein, som ville guide os rundt i byen.

Vi mødtes med ham nede ved kajen, hvor den gamle natrutefærge MF Sandnes  som blev indsat i 1950 på natruten til Bergen. Klik på linket for at læse mere om dette flotte skib. Øystein er medlem af Natrutens venner og derved fundet anledning til at kunne vise os rundt på den flotte færge.MF Sandnes lå til kajs ved Oliemuseet i StavangerDet flotte interiør på færgenFlotte salonerSmukt snedkerarbejder ombord.Udsigt til Stavangers skibsværft Rosenberg


En anden veteranfærge til kajs i Stavanger MS Rogaland
Efter rundvisningen på færgen blev vi guidet gennem byen op mod Gamle Stavanger, som er en bydel på vestsiden af Vågen der består af 173 træhuse fra slutningen af 1700- og begyndelsen af 1800-tallet. Husene er små og hvidmalet i dag, er værnet og enkelte er fredet.
BTN'er på sightseeing i StavangerFargegaten, hvor husene er malet i friske farver.Øystein fortæller om byenIdylliske huse i Gamle StavangerMange velholdte huse og haver i Gamle StavangerBlomstrende gaderVi venter på kaffen ved Grafisk- og Hermetik MuseumetDen nye museumsbygning rummer både Grafisk Museum og HermetikmuseetMange hyggelige kroge i byenEfter busturen hjem kunne vi nyde det flotte vejr på campingpladsenDer holdes rådslagning

Fredag d. 11/8:
Dagen var planlagt således at de som ville fiske skulle køre med vores svoger Reidar hjem og sejle ud i hans båd for at fiske på Åmøyfjorden. To ville cykle/gå en tur i området og Rita, Kurt, Dagrunn og jeg ville køre til Mosterøy/Klosterøy for at besøge det gamle Utstein kloster, som stammer fra middelalderen. Mere information - klik på linket.
Klosteret ligger i smukke omgivelser på Klosterøy og drives i dag som museum, kursus- og konferencested.Vejen over Mosterøy til Klosterøy er ganske smuk.Utstein KlosterDen smukke klostergård med rester af buegangeSmuk udsigt fra klosteretKlosterets velbevarede refektorium, som i dag bruges som festsal og ligenende.Store dele af klosteret er bygget af naturstenKlosterkirkenBagerste af kirkenRester af en meget flot indgang i klæberstenUdsigt til den idylliske klostergårdEn fritliggende bygning ved klosteret er nylig blevet restaureret

Klosteret er vældig interesant at gå rundt i og der er også en lille hyggelig cafe, hvor der kan købes kaffe, kage, is og kolde drikke. Da vi sad og nød vores kaffe blev vi adviseret om at der skulle være en orgelkoncert for en busfuld turister som var på besøg og den fik lov til at gå ind at høre i det smukke kirkerum. En lille ekstra gevinst ved vores besøg i klosteret.

Efter vi var kommet hjem og havde spist frokost, tog vi en tur ud til Fjøløy. Her er der et ældre fyr og Fjøløy Fort (kanonstillinger) - oprindeligt opstillet af tyskerne i1941, men senere brugt af det norske kystforsvar.Fyret ligger i smukke omgivelserFyret besøges af en del mennesker året rundtUdsigt mod Nordsøen

Da vi kom hjem fra Fjøløy var de som fiskede i Åmøyfjorden også kommet hjem og de havde fanget en god del makrel. Kurt S. havde fileteret dem og de som ville have dem til aftensmad startede grillen op. Lækkert med friskfanget stegt makrel.

Lørdag d. 12/8:
Vi kørte over broen til Åmøy og videre til Austre Åmøy, hvor vi parkerede vores biler ved den nedlagte skole. Vi gik herefter ned til kysten og rundt på øen for at se nogle af Austre Åmøys mange helleristninger.Her går vi langs vandkanten ved nogle af de gamle naust.Lidt af Åmøey's mange helleristningerRistninger på klippesiderneLyngen blomstrede flot på VågholmenMelingsjøen med et par naustKaffe og kage på Siv Melings dejlige terrasse.

Vi sluttede turen af på Janet og Dagrunns fædrende gård, som nu drives af Siv Meling og hendes mand Frode. Oprindeligt var det deres bror Henrik som overtog gården efter deres far, men desværre døde han så datteren Siv måtte overtage.
Siv og Frode har fået revet det gamle stuehus ned og har fået bygget et pragtfuldt hus samme sted. Siv og hendes mor Britt Eli havde inviteret hele selskabet på kaffe og 3 forskellige kager, som vi nød på Sivs dejlige terrasse. Stor tak til Britt Eli og Siv for dette.


Udsigt fra Sivs terrasse ud over ÅmøyfjordenDer hygges med en G&T og lignende på Sokn Camping

Søndag d. 13/8;
Desværre regnede det fra morgenstunden, men vi våvede dog at samle os i nogle få biler og køre en tur til den nærlioggende større ø - Rennesøy.
Vi kørte op i fjellet for at nyde udsigten derfra, men det var håbløst da regnen gjorde at man ikke kunne se ret langt, så vi returnerede hjem til campingpladsen igen.
BTN træffet var nu forbi og folk gjorde klar til afgang: Nogle ville køre videre ind i landet og andre gjorde klar til hjemturen.

Mandag 14/8:
Efter at have taget afsked med  deltagerne kørte Dagrunn og jeg til Stavanger, hvor vi besøgte Arkæologisk Museum,
Museet ligger i nogle gamle bygninger hvor der tidligere var et mejeri. Efter besøget der fik vi handlet lidt ind. Om aftenen var vi hos Dagrunns søster Randi Helen og hendes mand Øystein.På arkæologisk museum har man skelletet af en isbjørn man havde fundet på Finnøy. Skelettet er ca. 12400 år gamelt.
Læs mere her - klik her

Tirsdag d. 15/8:
Vi gjorde klar til hjemrejse og om eftermiddagen besøgte vi Dagrunns søster og svoger Janet og Reidar og spiste lækker pizza.

Onsdag d. 16/8;
Vi kørte mod Kristiansand hvorfra vi skulle tage færgen til Hirtshals. Det blev en stille og rolig overfart og ud på aftenen kunne vi tjekke ind på Strandparken Camping i Aalborg- Her havde vi reserveret plads i nogle dage mens vi var til Ålborg Bluesfestival. Pladsen har automat for tjek ind og det fungerer rigtig godt. Pladsen ligger forholdsvis fredeligt og har helt nye bygninger med gode facilliteter. Et sted vi gerne kommer igen.

Torsdag d. 17/8:
Ved siden af campingpladsen ligger Aalborg Forsvars- og Garnisionsmuseum, hvor der udstilles alt muligt militært grej og køretøjer. Efter morgenmaden gik jeg over og kiggede lidt på det interesante museum. Meget af det udstyr og køretøjer vi havde da jeg var soldat er jo kommet på museum nu.Der findes meget forskelligt militært isenkram på museetSelvkørende 155 mm haubitz M109 som vi havde 6 stk af  i 2. Batteri 5. artilleriregiment. Nu ikke længere i tjeneste.En pansret mandskabsvogn PMV M113 som jeg var kører, signalmand og TMG skytte på.

Senere tog vi bussen ind til Aalborg centrum hvor blues og jazz festivalen så småt startedeGod jazz på Gammeltorv

Fredag d. 18. + Lørdag d. 19.  august:
Dagene gik med at tage bussen ind i byen om formiddagen og så høre en masse god musik, for så at komme lidt sent hjem til campingvognen.


Nello and the Helping Hand BluesbandDen dygtige bluesguitarist Ronni BoysenBassisten NelloFrisk jazzMere svingende jazz på GammeltorvTomi Leino Blues BandPeter Nande og Tim Lothar på Salling RooftopH P Lange og Niels Bonefaas på Salling RooftopH P Lange Big Gumbo

Søndag d. 20/8:
Efter morgenmaden gik turen hjemad. Generelt var det en god tur med glade træfdeltagere og vi vil hermed takke for et godt selskab.